Приватний виконавець Анатолій Телявський - Одеса - Конференція - Нові виклики - 26 липня 2019 р.

26 липня 2019 року в Одесі в залі готелю «Аркадія» відбулася міжнародна конференція «Нові виклики у професії приватного виконавця». Захід зібрав ключових експертів у сфері виконавчого провадження і роботи з проблемною заборгованістю як з України, так і інших держав. Представники правничої спільноти, приватні виконавці, державні посадовці, адвокати, а також експерти у сфері IT і комунікацій разом обговорили ключові виклики, які сьогодні стоять перед новою професією. Приватний виконавець Анатолій Телявський проаналізував вплив нових правил банкрутства на виконавче провадження в Україні.

Восени усю українську юридичну спільноту сколихнула новина – прийнятий Верховною Радою України новий Кодекс з процедур банкрутства. Вже зараз можна з впевненістю сказати, що цей нормативно-правовий акт може призвести ґрунтовних змін у системі українського правосуддя і виконавчого провадження зокрема. Анатолій Телявський аналізував, яким чином він вплине на роботу приватних виконавців і чого нам очікувати від чергових нововведень.

«Основні надії приватних виконавців у новому Кодексі з процедур банкрутства зосереджені навколо довгоочікуваної відміни мораторію на стягнення іпотечної нерухомості, наданої в іноземній валюті. Проте, з огляду на поточний вигляд Кодексу, відміна мораторію має наступити тільки 21 жовтня 2020 року. Таким чином, у боржників залишається ще майже 1,5 роки для того, щоб визнати себе банкрутом і затвердити через господарський суд план реструктуризації для погашення заборгованості. Якщо вони не впораються з цим питанням за відведений час – виконавці застосовуватимуть примусове стягнення їх нерухомості. Проте, враховуючи глибинні політичні перетворення в Україні та ініціативи низки політиків щодо відновлення дії мораторію, спільнота приватних виконавців все ще не впевнена, що Кодекс залишиться у нинішньому вигляді протягом цього часу», – зазначив Анатолій.

Приватний виконавець Анатолій Телявський - Одеса - конференція

Міжнародна конференція «Нові виклики у професії приватного виконавця» стала однією з ключових публічних подій для примусового виконання рішень в Україні. Захід показав, що в Україні все ще залишається велика кількість проблем і перешкод на шляху до побудови ефективної системи примусового виконання рішень. Але консолідація правничої спільноти навколо тематики виконання судових рішень залишає надії на позитивні зміни у процесах.