Анатолій Телявський приватний виконавець на 4 форумі із виконавчого провадження

9 жовтня 2019 р. приватний виконавець округу м. Києва Анатолій Телявський на IV міжнародному форумі з виконавчого провадження представив аналіз ключових показників інвестиційного клімату в Україні, яким чином на цей аспект впливає на рівень виконання судових рішень і які переваги приватних виконавців особливо важливі для бізнесу і інвесторів.

«В Україні серйозні проблеми з інвестиційним кліматом. Про це кажуть провідні міжнародні дослідження. Наприклад, відомий рейтинг простоти ведення бізнесу Doing Business в останньому дослідженні 2019 року надав нашій державі тільки 71 місце, а дослідники Фонду Блейзера стверджують, що 96% підприємців, які працюють в Україні, вважають несприятливе судово-правове середовище основною перепоною в інвестуванні. Саме тому особливі надії сьогодні покладаються на приватних виконавців – адже це фактично єдиний інститут, який може забезпечити повернення інвестору заборгованості абсолютно законним шляхом і на приватних засадах. Після запровадження інституту приватних виконавців результати прийшли дуже швидко: з 6% загальної суми виконаних судових рішень в Україні у 2017 році ця цифра зросла до 18% у 2018 році. Ключом до успіху є широкий спектр офіційних повноважень, надзвичайно висока мотивація працювати та індивідуальний підхід із достатньою увагою до кожного провадження. Тому інвестори-стягувачі мають довіряти приватним виконавцям і усвідомити, що це – їх головна надія у роботі з проблемною заборгованістю», – зазначив Анатолій Телявський.

На думку приватного виконавця, озвучені 30 вересня 2019 р. прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком завдання вивести країну на рівень зростання ВВП у 40% і залучити 50 мільярдів доларів інвестицій буде неможливо виконати без побудови ефективної системи повернення заборгованості. Поточна статистика вказує на те, що кредитору після своїх вкладень в економіку України, наразі повертається тільки 9,6% інвестицій. Поточні показники приватних виконавців продовжують доводити ефективність нового інституту. За перше півріччя 2019 р. ними повернуто 1,3 млрд. грн боргів і виконано майже 4000 проваджень. Ці показники мають тільки зростати, як і кількість приватних виконавців в Україні.

На думку Анатолія, ключ до успіху приватних виконавців полягає в арсеналі повноважень, якими наділені приватні виконавці на підставі Законів «Про виконавче провадження» і «Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Серед цих переваг:

  • право безперешкодно входити для опису майна на територію юридичних осіб і фізичних осіб за наявності відповідної ухвали суду;
  • оголошувати у розшук транспортні засоби;
  • описувати виробничі споруди, заводи;
  • накладати арешти на банківські і карткові рахунки.

Також, виконавець зазначив, що, на відміну від державного виконавця, якому необхідно погоджувати чи не кожну свою дію з керівництвом, приватний виконавець наділений можливістю самостійно визначати стратегію і тактику ведення виконавчого провадження, яку персонально погоджує зі стягувачем. Інвестор, приходячи до приватного виконавця, отримує індивідуальний підхід, мінімум ризиків, повну законність процесу, гарантію якісної роботи і економію свого часу. Тому стягувачі мають зрозуміти, що саме в їх інтересах надати приватному виконавцю повну інформацію про боржника і його статки.

IV міжнародний форум з виконавчого провадження вкотре вказав на те, що рівень виконання судових рішень є ключовим індикатором ефективності судочинства і розвитку бізнесу. Провідні експерти обговорили поточний рівень виконання судових рішень в Україні, шляхи подальшого удосконалення системи виконавчого провадження і становлення змішаної системи виконавчого провадження. Цей захід газета «Юридична практика» організовує четвертий рік поспіль.